Hantering av livsmedel

Utställare som skall ha någon form av livsmedelshantering på Svenska Mässan skall kontakta Miljöförvaltningen i Göteborg, tfn 031-368 3700, i god tid för beställning av blankett "Tillstånd för livsmedelshantering på annat ställe än i livsmedelslokal". Kraven på utrustning och inredning varierar beroende på hur avancerad hanteringen är.

Grundregler:

  • VA-anslutningar med varmt/kallt vatten samt tvättställ med diskho krävs för den som skall hantera livsmedel i montern. Detta kan beställas via ansvarig teknisk koordinator.
  • Vid stekning eller annan matlagning med mycket os skall utsug beställas.
  • Färdigförpackade livsmedel ( ex godis, snacks och konserver) kräver ej tillstånd.
  • Mat som är tillagad i annan godkänd lokal ( ex paj, smörgås, sallad eller oförpackad konfektyr, kakor och glass) kräver tillstånd samt tvättställ med varmt och kallt vatten samt diskho.
  • Matlagning ( ex gatuköksmat, mjukglass och smörgåsberedning) kräver tillstånd, tvättställ med varmt och kallt vatten, diskho samt skalenlig skiss på montern.

Allmänna krav som gäller vid all livsmedelstillverkning:

  • Golvet skall vara lätt att rengöra (ej textil heltäckningsmatta).
  • Arbetsbord och annan utrustning skall vara av tätt och slätt material som är lätt att rengöra.
  • Förvaring skall ske på hylla, golvförvaring tillåts ej.
  • Klädskåp skall finnas.
  • Personalen skall ha lämpliga arbetskläder.
  • Kyl, frys och varma enheter skall finnas för livsmedel som så kräver.
  • Flytande tvål och engångshanddukar skall finnas vid tvättställen.